Thursday, February 5, 2009

Despre arta de a fi singur

Singura cand intri in casa si inchizi usa in spatele tau, singura cand peretii se aduna si apartamentul devine mic, mic… ca o vizuina de soarec. Singura in patul ala mare pe care l-ati luat impreuna. Singura in el, facand piruete de pe o parte pe cealalta, cu o perna in brate si cu plapuma stransa de jur-imprejur, ca o falsa imbratisare, copie infidela a alteia care a fost demult, in alta viata. Singura in mijlocul noptii, cu amintirea cosmarului pe care nu are cine sa o alunge. Singura dimineata, in fata unui mic dejun pe fuga. Singura duminica, fara nimeni caruia sa ii gatesc ceva, ca sa nu rugineasca in mine acest semitalent. Singura in fata televizorului, la un film pe care ai vrea atat de mult sa il comentezi cu cineva. Singura cand vecina de sus iti inunda baia.

Singura cu grijile adunate peste zi, fara a avea cui le varsa. Despre vecinul care ameninta sa iti taie cauciucurile daca mai parchezi acolo. Despre vanzatoarea care n-are chef sa ridice ochii cand te salute, sau daca ii ridica, te face sa simti nevoia sa ii ceri scuze ca ai avut nevoie de sampon tarziu in noapte, la ora inchiderii. Despre ultimul banc pe care l-ai auzit. Despre urmarirea cu masini prin oras cand mergeai la masa cu colegii. Despre senzatia aia de bine din prima zi de primavara, cand iesi afara si soarele, si peste liniste sunt doar ciripiri vesele de vrabii la fel de fericite ca tine. Despre prima dimineata cu zapada.

So… cum faci sa poti sa trai cu asta? Cum faci sa nu mai cada peretii pe tine cand intri in casa goala? Cu faci sa poti adormi seara, fara sa ti se faca dor? Care sunt secretele ascunse ale acestei arte. Trebuie sa fie o arta. Sigur cei ce fac asta cu succes sunt niste artisti.

In primul rand cred ca trebuie sa inveti sa traiesti cu tine, cu gandurile care apar atunci cand nu e nimeni in jur sa faca galagie si sa le acopere. Sa iti gasesti lucruri de facut acasa dupa ce ai spalat putinele vase din chiuveta, si putinele rufe care parca niciodata nu sunt destule sa umple masina de spalat. Sa te apuci de crosetat, de facut margele, de vazut tot top 250 IMDB, de pictat pereti, de mutat mobila. Apoi, e cazul sa regasesti fosti colegi, cunostiinte, prieteni pe care i-ai neglijat, sa ii scoti in oras si la teatru si la o bila si la un film si la o poveste in fata unei cani cu vin fiert. Sa te apuci de fumat, de baut, de mancat. Sa iti gasesti un hobby, sa faci un curs de calificare in ceva arte de mult pierdute, sa inveti sa dansezi, sa scoti masina din parcare si sa incepi sa cutreieri tara, sau macar imprejurimile orasului in miez de noapte cand somnul tot te ocoleste. Sa iti faci abonament la bazin, la sala, la tenis.

Si mai poti face un lucru. Trebuie sa faci ceva cu chestiile aleea care iti umbla prin cap si nu au cale de iesire. Fie gasesti un hot-line, fie te duci si faci terapie, fie le scrii… Si le scrii… Iti faci un document la serviciu, unde pui ce nu indraznesti sa spui unora. Iti faci un carnetel pe care il porti tot timpul cu tine, unde scrii ganduri scurte care iti trec prin minte atunci cand nu ai unde sa le tii, si care altfel s-ar pierde, unde iti scrii tie, sa iti aduci aminte cum sa nu faci, notes to self. Si poate iti faci un blog undeva, uitat de lume, unde iti dai cu parerea despre lume, in speranta ca lumea nu aude, in speranta ca lumea aude.

3 comments:

  1. hmm...da, intr'adevar este o arta. dar aici vine intrebarea, does one have a choice? ce sa faci? sa innebunesti? sa'ti tai venele? sa renunti la toate principiile tale?

    Stiu din proprie experienta ca scrisul este cea mai frumoasa manifestare a subconstientului. so you're more right than you could ever guess.

    ReplyDelete
  2. uhum..you could do everything you mentioned above but at the end of the day you still go home to an empty apartment, and before you know it you're 50.(not the rapper, but at the age of 50)so you lived half a decade trying to preoccupy yourself with anything else to do , you burried yourself in meaningless hobbies.so the best thing to do for not being alone is to actually be with some one.fall head over heels, if it turns out to be a mistake, there are plenty of fish in the see.(then again who wants to live with a fish? but anyway..)life sucks and then you die..might as well steal the essence of some unwilling human being :)

    ReplyDelete
  3. Nu, nu este o arta sa fii singur. Ba din contra, as zice ca este o arta sa fii cu cineva. E simplu sa mergi la biliard, la tenis sau sa pictezi peretii. Plus ca toate lucrurile astea le poti face la fel de bine si cu cineva. Doar ca atunci, nu vezi asta, nu apreciezi, uiti de clipele in care nu aveai cui sa-i gatesti sau trebuia sa razi/plangi singur(a) la un film si ajungi in situatia de a crede ca este o arta sa fii singur. Singurii care au dreptul de a transforma singuratatea in arta sunt cei care au ajuns in situatia asta fara propria lor vointa. Pentru ca Dumnezeu/Allah/Budha iti dau dar nu-ti baga si-n sac. Trebuie sa mai gandesti si cu capul nu numai cu inima, trebuie sa stii sa iei anumite sentimente si sa le intretii, sa bagi lemne pe foc, sa constientizezi. Trebuie sa vezi cand fericirea se afla la picioarele tale, sa te apleci si s-o iei, nu sa-i dai cu picioru. Daca nu, stai si uite-te singur la rasarit. But don't complain about it. Overthinking can be good if done properly. That's art.

    ReplyDelete