Wednesday, September 9, 2009

Confuzia

Confuzia este o tara mica si fara colturi. E foarte usor sa obtii cetatenia, trebuie doar sa depui o cerere scrisa cu mai multe creioane colorate si semnata cu cerneala invizibila si o spranceana ridicata. Cu toate acestea, Confuzia nu are nici un cetatean pentru ca nimeni nu a depus vreodata o cerere. Confuzia e plina de turisti tot timpul anului. Biletele de vacanta acolo sunt ieftine, cu transportul inclus si rapid.
Confuzia are o limba usor de invatat si de folosit, cu multe cuvinte sinonime, imprumutate din multe limbi. Cuvintele "poate", "maybe", "vielleicht
" si "b'fhéidir" sunt sinonime, si mai au multi multi frati. Singura regula gramaticala este ca toate ce se spun se termina cu semnul intrebarii. Singura exceptie este salutul: "Nu stiu" (si sinonimele lui).
Confuzia este o tara nesigura si de aceea nimeni nu locuieste acolo. Acolo ti se poate intampla orice si nimic. Acolo bantuie fantomele si se formeaza miraje la fiecare colt. Casele sunt facute din carti de joc, castelele din nisip, si parcurile sunt desenate de copii de gradinita. Confuzia nu are granite, ci e inconjurata de un zid mare mare, colorat cu alb si negru. Nu are nici carari si semne de circulatie, si e foarte greu sa gasesti poarta de iesire.
Moneda nationala in Confuzia este Visul, cu subdiviziunea Iluzia. Costumul national e facut din plasa de tantari, voal, tifon si panza topita.
Confuzia are ape sarate si un singur munte, care insa s-a dus la Mohamed. Mascota si animalul totemic al Confuziei este calzebra, o specie disparuta si rar intalnita despre care se vorbeste numai in soapta.

2 comments:

  1. Stii cu ce seamana aceasta povestire? Fiecare propozitie este ca un vartej de imagini, de concepte, de sentimente si de ganduri. Ma simt aruncat dintr-un vartej in altul, iare ele toate par sa fie paralele si niciodata sa nu se intersecteze. Taman in momentul in care mi se pare ca am prins un firicel de legatura, totul se darama si se destrama si se dezleaga din nou. Daca as avea intentia stupida sa caut in acest text inadvertente si discrepante, as observa probabil, ca viitor inginer ce sunt, "un fel de" contradictie intre "fara colturi" si "la fiecare colt". Dar am impresia ca aceasta observatie demonstreaza mai degraba neputinta mea si incapacitatea mea sa receptionez in mod corect acest text. Nu stiu cum trebuie receptionat asa ceva ((((((((((

    ReplyDelete
  2. Porneste de la titlu si nu il uita. El e cheia. Aici nu e decat un raspuns la o intrebare: daca ar fi o tara care s-ar numi Confuzia, ce as putea spune despre ea astfel incat sa fie personal si in acelasi timp general valabil? Ceva care sa convinga si sa sugereze titlul mai mult decat descrierea prezentata. Ceva inadins facut sa ridice o spranceana in neincredere si mirare, sa invarta creiere ametite. Este scris cu sens si gandit inainte si facut ca sa fie sorbit, nu disecat.

    ReplyDelete